"Als ik een stap zet dan vind ik het altijd een goeie stap!"

Omdat haar hart toch bij het onderwijs lag besloot ze na een aantal jaren opnieuw haar geluk te beproeven en heeft ze haar baan bij het welzijnswerk opgezegd. Via vervangingswerk kreeg Renate uiteindelijk een vaste baan op bs De Grote Lier waar zij bijna alle groepen heeft gehad.
De laatste jaren was het invullen van het inventarisatieformulier telkens een periode van dubben en afwegen: "zet ik nou wel of niet het kruisje om mobiliteit aan te vragen?"
Toen de nieuwe school klaar was en Renate hier nog een jaar van had kunnen genieten werd, bij de inventarisatie voor het schooljaar 2013-2014, het kruisje definitief gezet. Haar directeur zag Renate niet graag vertrekken maar zij begreep goed dat het een belangrijke stap was in Renates verdere persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Zij ondersteunde dit en ging bovenschools op zoek naar een geschikte plek. Er bleken verschillende scholen te zijn waar een match mogelijk was. Na een gesprek en een rondleiding is het bs De Staaij geworden. Van een school met ongeveer 400 leerlingen was de overgang groot naar een school met 80 leerlingen. Renate: "Elke school heeft plussen en minnen. Op een grote school kun gemakkelijk overleggen met een leerkracht van een parallelgroep, op een kleine school is het samen-ervoor-gaan-gevoel heel sterk".
Renate is enthousiast over haar mobiliteit: "Hoe luxe kun je het hebben? Met behoud van je vaste aanstelling en je vaste uren een nieuwe stap zetten. Je loopt geen enkel risico! En als ik over een paar jaar graag weer iets anders wil dan gaan we gewoon opnieuw op zoek".
Renate heeft tot slot nog een paar tips:
- Het is belangrijk dat leerkrachten zelf actief worden betrokken in hun mobiliteitstraject: Wat kun je? Wat zou je willen? Wat heb je nodig? Deze gesprekken dragen in belangrijke mate bij aan een goede afstemming tussen de mobiliteitswensen van de medewerker enerzijds en de formatieve belangen van de organisatie anderzijds.
- Gebruik leerkrachten die mobiel waren als ervaringsdeskundige voor andere leerkrachten. Zij kunnen goed aangeven hoe het is om je comfortzone te verlaten en wat een nieuwe uitdaging je kan brengen. Ervaringsverhalen geven je de antwoorden!!
"Ik zit helemaal op mijn plek!"
Zo klinkt het nu met volle overtuiging uit de mond van Sylvia Linders. Wat ging hieraan vooraf? Sylvia (51 jaar) werkte al bijna 30 jaar op bs Maria Goretti (SKOMeN) toen het aantal kleuters zover terugliep dat er nog slechts één kleutergroep overbleef. Na twee jaar groep 5-6 te hebben gehad merkte Sylvia dat ze de kleuters én de werkwijze in een kleutergroep steeds meer begon te missen. Er was echter geen vooruitzicht dat zij weer terug zou kunnen naar de kleuters:

Op bs De Grote Lier werd een leerkracht voor de kleuters gezocht. Sylvia ging op gesprek en was meteen enthousiast. Het duurde echter best nog lang voordat ze een bevestiging kreeg. Sylvia: " Dat vond ik heel moeilijk. Ik was er vol van maar er was nog geen zekerheid, heel spannend allemaal".
Hoe is het nu met Sylvia? "Heel goed! Ik zit helemaal op mijn plek. Eerst had ik graag op mijn 'oude' school willen blijven maar nu ben ik vol van alle nieuwe dingen die ik meemaak. Het voelt goed dat ik mijn eigen werkwijze in een nieuw team weer eens ter discussie stel. Inspirerend!!"
Vragen als 'Durf jij dat nog op jouw leeftijd?' en 'Is dat niet eng na zoveel jaren?' beantwoordt Sylvia vol enthousiasme. Sylvia: "Alles is weer nieuw, ik ben blanco gestart. Ik werd heel prettig ontvangen door mijn nieuwe kinderen, ouders en collega's. Het is zó verrijkend!"
Sylvia heeft een tip voor iedereen: "Ben niet te bang om een keer te wisselen van werkplek. Doe het! Het kan heel positief uitpakken. Laat het veilige los voor het spannende en het nieuwe!!"
Wat kan ik hier verder nog aan toevoegen?
Ben je geïnspireerd geraakt door deze enthousiaste ervaringsverhalen van collega's? Schroom niet en ga eens praten met een ervaringsdeskundige, met je directeur of met iemand van P&O. Wat zou jij willen en kunnen? Wat zijn de mogelijkheden? Is het al jouw mobilitijd??
IDEE-tjes
- Er zat helaas een fout in de website www.mobiliteitsidee.nl waardoor het automatisch informatieformulier niet werkte. Het duurde een poos voordat ik hier achter kwam. Ondertussen is de fout verholpen en kan dit formulier wel gebruikt worden.
- Binnenkort zijn we vanuit het Mobiliteitsidee aanwezig op de Open Dagen van Pabo De Kempel in Helmond (17 november) en Pabo Groenewoud in Nijmegen (30 november). We informeren toekomstige studenten over de inhoud van het vak leraar po en over de toekomstige mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
- Hangt de poster van IDEE bij jou op school? Zet het jou aan het denken over je persoonlijke professionele ontwikkeling? Is het jouw mobilitijd??
- Je zou best wel eens (tijdelijk) op een andere school of voor een ander bestuur willen werken maar je weet niet precies wat je zou willen en wat de mogelijkheden zijn? Ga eens in gesprek met je directeur. Ook bij de afdeling P&O kun je op al je vragen antwoord krijgen.
- Mobiliteitsidee neemt deel aan een onderzoek door Ecorys. Het betreft een monitoring van de inzet van de verkregen subsidiegelden en de opbrengsten van het mobiliteitscentrum
- Regelmatig staan er vacatures op de site van het mobiliteitscentrum. Dit kunnen vacatures zijn binnen je eigen bestuur maar ook bij andere IDEE-besturen.